BLACK FRIDAY se slevami až 50 % je tady! Akce potrvá do 30.11. nebo do vyprodání zásob.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

Velikonoční nádivka jako od babičky

Velikonoční nádivka jako od babičky

Nejlepší velikonoční nádivka bude ta, kterou si připravíte s láskou doma sami. Existuje spousta zaručených receptů, které slibují dokonalý výsledek. Základem každé dobré velikonoční nádivky jsou čerstvá vejce nejlépe v domácí BIO kvalitě, velká hrst jarních bylinek, maso a starší pečivo.

Recept na tradiční babiččinu velikonoční nádivku

Na větší zapékací misku nebo pekáč budete potřebovat:

  • 10 ks     šťastných vajec
  • 10 ks     starších rohlíků
  • 0.5 kg   uzené maso
  • 0.5 kg   vařeného vepřového masa
  • 100 ml  smetany ke šlehání
  • petrželka
  • majoránka
  • pažitka
  • mletý pepř
  • kopřiva nebo jiné jarní bylinky
  • sůl

Připravíme si veškeré uvedené suroviny, které budeme na nádivku potřebovat. Vepřové a uzené maso uvaříme ve vodě doměkka, část vývaru si po scezení ponecháme.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby nám sníh pěkně ztuhnul, přidáme buď kapku citronu nebo špetku soli. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé. Poté k rohlíkům vmícháme prošlehané žloutky se smetanou, přidáme podle chuti pepř, sůl, nasekanou pažitku, v dlaních rozemnutou majoránku, nakrájenou petrželku, a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Podle chuti můžeme do velikonoční nádivky přidat i čerstvé nasekané spařené kopřivy, baby špenát, medvědí česnek, nať z jarní cibulky… fantazii se meze nekladou.

Velikonoční nádivku dáme do předem vymazané formy a pečeme při 180°C asi 1/2 – 3/4 hodiny, až je nádivka na povrchu pěkně zlatavá.

Kopřivy pro zdraví

Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v lidovém léčitelství. Dodnes se sbírá nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva je výborný antioxidant. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Listy a kořenkopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamin A, C, K a vitamin B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík.

Kopřiva se často využívá při infekcích močového měchýře. Nálev z kopřiv má skvělé účinky na posílení vlasů. Dle našich babiček mají kopřivové listy moc zmírňovat projevy revmatismu a lokální bolesti kloubů

Mohlo by vás zajímat

Moderní přístup k péči o klouby: Prevence, výživa a inovativní metody

Moderní přístup k péči o klouby: Prevence, výživa a inovativní metody

S rostoucí délkou života je kladen stále větší důraz na udržení aktivního a zdravého pohybového aparátu až do...

Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě

Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě

Imunitní systém hraje klíčovou roli v ochraně těla před škodlivými vlivy z okolí, a u dětí je jeho...

06. 10. 2024
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč