Velikonoční nádivka jako od babičky

Nejlepší velikonoční nádivka bude ta, kterou si připravíte s láskou doma sami. Existuje spousta zaručených receptů, které slibují dokonalý výsledek. Základem každé dobré velikonoční nádivky jsou čerstvá vejce nejlépe v domácí BIO kvalitě, velká hrst jarních bylinek, maso a starší pečivo.
Recept na tradiční babiččinu velikonoční nádivku
Na větší zapékací misku nebo pekáč budete potřebovat:
- 10 ks šťastných vajec
- 10 ks starších rohlíků
- 0.5 kg uzené maso
- 0.5 kg vařeného vepřového masa
- 100 ml smetany ke šlehání
- petrželka
- majoránka
- pažitka
- mletý pepř
- kopřiva nebo jiné jarní bylinky
- sůl
Připravíme si veškeré uvedené suroviny, které budeme na nádivku potřebovat. Vepřové a uzené maso uvaříme ve vodě doměkka, část vývaru si po scezení ponecháme.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Aby nám sníh pěkně ztuhnul, přidáme buď kapku citronu nebo špetku soli. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme vývarem z masa, aby byly mírně nasáklé. Poté k rohlíkům vmícháme prošlehané žloutky se smetanou, přidáme podle chuti pepř, sůl, nasekanou pažitku, v dlaních rozemnutou majoránku, nakrájenou petrželku, a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Podle chuti můžeme do velikonoční nádivky přidat i čerstvé nasekané spařené kopřivy, baby špenát, medvědí česnek, nať z jarní cibulky… fantazii se meze nekladou.
Velikonoční nádivku dáme do předem vymazané formy a pečeme při 180°C asi 1/2 – 3/4 hodiny, až je nádivka na povrchu pěkně zlatavá.

Kopřivy pro zdraví
Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v lidovém léčitelství. Dodnes se sbírá nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva je výborný antioxidant. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Listy a kořenkopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamin A, C, K a vitamin B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík.
Kopřiva se často využívá při infekcích močového měchýře. Nálev z kopřiv má skvělé účinky na posílení vlasů. Dle našich babiček mají kopřivové listy moc zmírňovat projevy revmatismu a lokální bolesti kloubů
Související produkty
Mohlo by vás zajímat

Co jíst pro zdravé srdce: 10 potravin, které prospívají srdci a cévám
Srdce máme jen jedno, a proto si zaslouží tu nejlepší péči. Pokud se ptáte, co je dobré na...

Koenzym Q10: Klíč k energii a vitalitě
Koenzym Q10 si většina lidí spojuje s pleťovými krémy proti vráskám. Ve skutečnosti je ale pro tělo nepostradatelný!...

Jak se co nejrychleji zbavit chřipky? Oblíbené babské rady
Chřipka. Nezvaný host, který dorazí vždy v tu nejméně vhodnou chvíli a snaží se navštívit všechny, které dlouho...