Recept na nejlepší domácí vánočku
Za oknem padá sníh, mrzne až praští a v kuchyni voní čerstvě upečená vánočka. Vánoce by bez domácí vánočky byly o poznání smutnější, nemyslíte? Proto vám přinášíme osvědčený recept na poctivou vánočku, který zvládne s trochou snahy i úplný začátečník. Směle do toho a půl je hotovo.
Na domácí vánočku budete potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí nebo ½ kostky čerstvého droždí
- 70 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 180 ml vlažného mléka
- 3 žloutky pokojové teploty
- 100 g rozpuštěného másla
- citronová kůra z BIO citronu
- rozinky namočené v rumu
- loupané mandle
- 1 vejce na potření
- hladká mouka na pomoučnění válu
- pečící papír
- špejle
- moře času
Jednoduchý recept i pro začátečníky
Pokud budete pracovat se sušeným droždím, nemusíte zadělávat kvásek. Jednoduše smícháte všechny sypké ingredience. Pokud si budete chtít dát práci s kváskem (není to nic složitého), pak droždí rozdrobte na malé kousky do misky, lehce pocukrujte a zalijte třemi lžícemi vlažného mléka.
Žloutky utřete s cukrem do hladké pěny, postupně vmíchejte vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Přidejte citronovou kúru. Mouky prosejte, přidejte špetku soli, kvásek, tekutou směs a dobře, opravdu dobře vypracujte hladké těsto. Nechte kynout asi hodinu na teplém místě. Po hodině přidejte rozinky a mandle a znovu těsto propracujte. Nechte znovu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Těsto rozdělte na 9 stejných dílu a vyválejte 9 souměrných válečků. Naučíme vás, jak správně uplést vánočku z 9 pramenů tak, jak to dělaly naše prabáby. Vánočka se dříve pekla třípatrová z devíti pramenů. 4 spodní prameny představují element země, slunce, vodu a vzduch. Prostřední cop je symbolem rozumu, vůle a citu. A na samotném vrchu vánočky je spletena láska a vědomost.
Zamotat hlavu (ruce) vám může jen spodní patro ze 4 pramenů. Jak se plete cop ze 4? Nejlépe se podívejte na video návod a vyzkoušejte si to na nečisto třeba se 4 provázky. Pletete základ vánočky. postupujte pomalu a precizně. Cop ze tří a ze dvou zvládnete hravě.
V základním patře ze 4 pramenů udělejte rukou uprostřed prohlubeň, do které si hezky posadíte další patro. Celou vánočku zajistěte špejlemi, aby vám nespadla. Hotovou vánočku ještě před pečením potřete šlehaným vejcem a posypte mandlemi.
Na kolik stupňů péct vánočku
Celou vánočku nechte ještě asi 30 minut odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem. Troubu si rozehřejte na 220 stupňů, vánočku na vysokou teplotu pečte přesně 10 minut. Poté teplotu snižte na 160 stupňů, přikryjte vánočku pečicím papírem, aby se nespálila a nechte péct dalších 40 minut.
Související produkty
GS Eladen, 90+30 kapslí NAVÍC, dárkové balení 2024
- Dárkové balení
- Doprava zdarma
GS Fit&Beauty Collagen, 2 × 50 kapslí
- Doprava zdarma
- Na 3 měsíce
GS Extra Strong Multivitamin, 100+30 tablet NAVÍC, dárkové balení 2024
- Dárkové balení
- Doprava zdarma
GS Pupalka, 90+20 kapslí NAVÍC, dárkové balení 2024
- Dárkové balení
- Doprava zdarma
Mohlo by vás zajímat
Moderní přístup k péči o klouby: Prevence, výživa a inovativní metody
S rostoucí délkou života je kladen stále větší důraz na udržení aktivního a zdravého pohybového aparátu až do...
Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě
Imunitní systém hraje klíčovou roli v ochraně těla před škodlivými vlivy z okolí, a u dětí je jeho...
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí
Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...