BLACK FRIDAY se slevami až 50 % je tady! Akce potrvá do 30.11. nebo do vyprodání zásob.

x
Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu

RAW strava a její vliv na zdraví člověka

Lifestyle 16. 7. 2018
RAW STRAVA a její vliv na zdraví člověka

Čas od času se objeví v rámci stravování nějaká novinka, která se tváří jako ten nejlepší způsob stravování. Vzápětí se vynoří odpůrci takovéto teorie. A kdo se v tom má pak vyznat. Pojďme se tedy podívat na pozitivní a negativní dopady raw stravy, která začíná být čím dám populárnější, o čemž svědčí i nárůst raw restaurací a občerstvení v Praze.

Zase taková novinka to není…

Ten, kdo by si myslel, že raw strava byla vymyšlena nedávno, byl by na omylu. Jako úplnou novinku ji v roce 1897 představil doktor Maxmilián Bircher-Benner, který např. vynalezl i cereální snídani – müsli, a poté Leslie Kenton v jedné ze svých knih o zdravé výživě „Eat your way to radiant health“, ve které propaguje raw stravu jako způsob, jak se vyhnout degenerativním onemocněním.

O co tady vlastně jde

Raw strava neboli živá strava (místy se ještě objevuje označení living food) se zakládá na syrové „živé“ stravě. Noční můra pro lidi, kteří dodržují raw stravu, je cokoliv, co je uvařené nad 42°C. Takové jídlo je považováno „mrtvé“. A to hned z několika důvodů – dle příznivců raw food totiž vařením jídlo:

  • ztrácí výživové hodnoty,
  • se stává pro naše tělo neznámou látkou, proti které posílá bojovat bílé krvinky, což je vlastně reakce imunitního systému podobná jako při napadení viry a bakteriemi – díky tomuto neustálému vysílání bílých krvinek do boje „s jídlem“, pak nemá tělo sílu bojovat se skutečnými hrozbami jakou je např. chřipka (tento stav se nazývá leukocytóza)
  • ztrácí svou přirozeně obsahující vodu (jedná se o tzv. denaturaci) – nejkvalitnější voda, jakou lze získat se nachází v ovoci a zelenině; pokud ale nekonzumujeme raw, pak musíme vodu doplňovat kohoutkovou vodou, která je mnohem méně kvalitní
  • mění přirozeně se nacházející bílkoviny na denaturované, které tělo obtížně zpracovává a překyselují organismus, tj. acidóza, a následkem toho nadměrně zpracovává vápník, který si pak bere ze zubů a kostí
  • mění strukturu tuků na karcinogenní
  • mění cukry na zkaramelizovaný cukr
  • ničí některé vitaminy a minerály a některé dokonce tepelná úprava mění na lidsky nevyužitelné nebo škodlivé – takovým typickým příkladem je železo, které se po tepelné úpravě stává nepoživatelným, usazuje se v tepnách a kloubech, které tak poškozuje
  • ztrácí enzymy – ty lidské tělo potřebuje ke vstřebávání a využití všech důležitých prvků (vitaminů, minerálů) a neumí si jich vyrobit dostatek, potřebuje je tedy získávat ze stravy

Dalším argumentem, se kterým se můžete setkat, je, že člověk je jediný tvor na Zemi, který jí tepelně upravenou stravu, také jako jediný trpí množstvím civilizačních chorob. Ty způsobuje to, co jíme, pijeme, dýcháme a nanášíme na kůži.

Nejoriginálnější argument pro raw stravu je, že pokud konzumujeme syrovou rostlinnou stravu, konzumujeme zároveň i sluneční energii, kterou rostliny načerpaly a která působí povzbudivě.

Někteří tvrdí, že se nejedná pouze o způsob stravování ale o životní styl. Tak jako tak, i raw má několik poddruhů – někteří raw strávníci jsou tzv. vitariáni, což znamená, že jedí pouze rostlinnou syrovou stravu a odmítají jakékoliv živočišné produkty. V tomto případě je raw vlastně tak trochu jiné veganství. Jiný směr raw dovoluje jíst i živočišné produkty, musí ale být v syrovém stavu, tzn. syrové maso, vnitřnosti, vejce, nepasterizované mléko a mořské plody.

Jak to funguje

Kromě toho, co již bylo zmíněno výše, tedy že se jedná o syrovou stravu, max. tepelně upravovanou do 42°C, se raw drží dvou hlavních zásad:

  1. Nemít nikdy hlad – vždy mějte po ruce kus ovoce nebo zeleniny
  2. Ovoce nikdy nejezte po zelenině – pokud si dáte během dne zeleninu, nechte si pro ovoce výrazný odstup, v ideálním případě si dejte ovoce až druhý den. Zelenina by měla v jídelníčku převažovat.

Není to ale jen o ovoci (čerstvém i sušeném) a zelenině – jíst můžete ořechy, semínka, luštěniny, mořské řasy, obiloviny, klíčky, bylinky, nepražené kakao, kokosové mléko, oleje lisované za studena a přírodní sladidla (např. stévie). Určitě oceníte jablečný ocet, který pomáhá trávení bílkovin. U některých směrů raw jsou povoleny i nepasterizované mléčné výrobky a syrové maso a vejce (především ryby).

Při „vaření“ raw stravy se nejčastěji používá nakličování, odšťavňování, namáčení (ořechů a semínek za účelem jejich oživení, tzn. stanou se výživově hodnotnější), mixování, mletí a vysoušení za pomocí tzv. dehydrátoru (šetrně odstraní vodu z potravin). Pokud byste tedy chtěli tuto stravu dodržovat, neměl by u vás v kuchyni chybět odšťavňovač, stolní a ideálně i tyčový mixér, sušička nastavitelná i na nízké teploty (40-45°C), mlýnek, nakličovadlo. Na začátku určitě oceníte i ponorný teploměr, se kterým budete hlídat teplotu při ohřívání.

V zimě, kdy čerstvých potravin není mnoho a potřebujete se trochu zahřát, vám pomůže křen, česnek, cibule, pórek, zázvor, kurkuma, skořice, kardamom, hřebíček a chilli papričky.

Největší úspěch z raw jídelníčku mají jednoznačně dezerty.

Pozitivní stránka věci

  1. Konzumací velkého množství ovoce a zeleniny je tělu dodáváno spoustu vitaminů a minerálů.
  2. Díky složení této stravy často dochází k přirozenému úbytku váhy (nemusí tomu tak ale být u každého).
  3. Syrová strava neobsahuje žádné přidané „vylepšováky“ jídel jako jsou různé konzervanty, stabilizátory, barviva a podobné chemické mňamky; i konzumované potraviny by měly být chemicky neošetřeny.
  4. Některé potraviny, jako je třeba brokolice, řeřicha a česnek, jsou zdravotně prospěšnější v syrovém stavu.
  5. Provedené studie (jedná se o studie v rámci několika týdnů, žádné dlouhodobé studie zatím nejsou) poukazují na zlepšení psychického stavu, zvýšení energie a snížení potřeby spánku (tělo nemusí vynaložit tolik energie na trávení jídla), jasnější mysl, zlepšení stavu nehtů, vlasů, omlazení pleti
  6. Eliminace zdravotních problémů (pálení žáhy, srdeční onemocnění, cukrovka, rakovina atd.), mimo jiné i z důvodu silné imunity a vytvoření acidobazické rovnováhy v těle, tzn. zabránění překyselení organismu, které může končit i jako rakovina (stejně jako v předchozím případě neexistují věrohodné dlouhodobé vědecké výzkumy). Nejsilnější protirakovinové účinky má syrová křížokvětá zelenina.
  7. Ti, kteří nekonzumují ani živočišné produkty se navíc ubrání další chemii – hormonům, kterými jsou krmena zvířata pro rychlejší růst svalové hmoty – tím, že takové maso nebo mléčné produkty zkonzumujeme, dostávají se nám do těla taktéž.

Negativní stránka věci

  1. První nepříjemností, se kterou se pravděpodobně člověk setkává, je špatná dostupnost specializovaných restaurací, a to zejména v menších městech a vesnicích.
  2. Dle některých specialistů na výživu se jedná o energeticky nevyrovnanou stravu – nejčastěji dochází k nedostatku vitaminu D, B12, bílkovin, omega 3 mastných kyselin a minerálních látek (zejména vápníku, zinku, železa, jodu a selenu). Raw strava sice obsahuje velké množství těchto látek, ale tělo si ze stravy umí využít jen omezené množství. Uvedené látky by bylo možné doplnit různými doplňky stravy, ty ale většina raw příznivců neužívá, protože většinou 100% nesplňují raw požadavky.
  3. V případě konzumace syrového masa, vajec a mléka hrozí bakteriální choroby a napadení parazity. Ty jsou zničeny při teplotě nad 100°C.
  4. Každodenní konzumace ovoce můžu kvůli ukládání ovocného cukru (fruktózy) v játrech způsobit tzv. ztukovatění jater či různé střevní potíže.
  5. Potíže jako jsou např. nadýmání, plynatost, bolesti břicha a průjmy nám může způsobit nadbytek vlákniny, které je v rámci raw stravy přijímáno skutečně velké množství.
  6. Raw strávník se může omezit pouze na ovoce a zeleninu a snadno pak sklouznout k mentální anorexii či jiným poruchám příjmu potravy. Je tedy vhodné naučit se znát nutriční hodnoty potravin a podobné znalosti, abyste tomuto riziku předešli, popř. se poradit s nutričním terapeutem.
  7. Podle studie jedné kolumbijské univerzity naopak vedla raw strava k mírnému snížení obranyschopnosti pozorovaných subjektů a jiná studie zase potvrzuje risk srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice (způsobuje nedostatek vitaminu B12).
  8. Další, tentokrát evoluční, studie přišla s tvrzením, že tepelná úprava stravy byla pro rozvoj lidského mozku nezbytnou podmínkou a návrat k syrové stravě je tedy jakýmsi evolučním krokem zpět.
  9. Jsou potraviny, kterým se tepelnou úpravou zvyšuje jejich zdravotní prospěšnost – mezi takové patří mrkev, rajče (tělo absorbuje více lykopenu), chřest (po tepelné úpravě má jednou tolik protirakovinových antioxidantů než syrový), houby (mají více biologicky dostupného draslíku), špenát (více železa, vápníku a hořčíku) atd. Jiné potraviny jsou za syrového stavu pro člověka dokonce jedovaté – brambory, yucca, červené fazole, nepasterizované mléko, klíčky, hořké mandle a lilek.
  10. Raw strava se zásadně nedoporučuje dětem, těhotným a kojícím ženám a starším lidem. V případě jakéhokoliv onemocnění či oslabeného organismu se doporučuje konzultovat tento způsob stravování předem s lékařem.

Na závěr

Chcete-li raw stravování vyzkoušet, rozhodně doporučujeme postupný přechod – ideálně nejdříve postupně vynechávat maso, mléko a výrobky obsahující lepek. Náhlý a razantní přechod může způsobit nadměrnou únavu, bolesti hlavy a další obtíže.

Vzhledem k výše zmíněným obtížím je evidentně raw strava ideální jako určitý druh očistné kúry. Dlouhodobě bychom jí ale, z důvodu nedostatku pro tělo nezbytných vitaminů, nedoporučovali. Je možné si ale ze zásad raw stravy vzít určité vědomosti a začít se jimi řídit – např. valná většina z nás by do svého jídelníčku měla zařadit více zeleniny a ovoce (měly by tvořit cca 70% potravy).

V každém případě doporučujeme řídit se vlastním rozumem a intuicí – ono si tělo samo řekne, co potřebuje. Žádný extrém nikdy nic dobrého nepřinesl.

Mohlo by vás zajímat

Moderní přístup k péči o klouby: Prevence, výživa a inovativní metody

Moderní přístup k péči o klouby: Prevence, výživa a inovativní metody

S rostoucí délkou života je kladen stále větší důraz na udržení aktivního a zdravého pohybového aparátu až do...

Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě

Vše, co potřebujete vědět o dětské imunitě

Imunitní systém hraje klíčovou roli v ochraně těla před škodlivými vlivy z okolí, a u dětí je jeho...

06. 10. 2024
Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Vše, co potřebujete vědět o vosím bodnutí

Letní radovánky na čerstvém vzduchu, přináší kromě radosti i starosti. Život venku dokáží velmi znepříjemnit vosy, které se...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 799 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč