Nevíte si rady? Napište nám. info@gsklub.cz
Hledat
0
Prázdný košík

Váš košík je bohužel prázdný.

Jestli si nevíte rady s výběrem, obraťte se na nás na 736 755 377 nebo na info@gsklub.cz. Pomůžeme vám.

Menu
Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová je dobře známá hlavně těhotným ženám a kojícím maminkám, které vědí, že je důležitá pro vývoj plodu i miminka. Ačkoliv název může být zavádějící, jde jen o jiné označení vitaminu skupiny B, konkrétně vitaminu B9. Pojem „kyselina listová“ označuje syntetickou formu tohoto vitaminu skupiny B, která se používá například v doplňcích stravy. Ve kterých potravinách tedy kyselinu listovou – konkrétně vitamin B9 najdeme?

Potravinové zdroje vitaminu B9 (kyseliny listové)

Přirozeným zdrojem vitaminu B9 jsou různé druhy zeleniny, zejména zelená listová zelenina, jako je špenát, hlávkový salát, zelí, ale i okurky a rajčata. Velké množství obsahují luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. V potravinách živočišného původu můžeme hledat vitamin B9 v mléce a mléčných výrobcích, vejcích a játrech.

Vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jsou rovněž velmi citlivé na teplo a světlo, takže vařením se velké množství vitaminu zničí. Proto se doporučuje zeleninu konzumovat v syrovém stavu a omývat jen krátce. Ztráty vitaminů lze minimalizovat vhodnými způsoby přípravy potravin, jako je vaření v páře či zkrácení doby, po kterou je jídlo udržováno v teple.

Doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělého člověka je 300 μg. Těhotná žena by měla navýšit denní příjem až na 600 μg.

Pokud sníte 100g zeleniny v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

chřest100 – 155
kapusta růžičková30 – 182
špenát80 – 145
řepa červená20 – 110
květák30 – 125
brokolice111
kapusta50 – 85
rajčata5 – 44,5
paprika60
brambory6 – 20
salát hlávkový20 – 75

Pokud sníte 100g ovoce v syrovém stavu v tabulce uvedené níže, dopřejete si zhruba toto množství vitaminu B9 (v μg).

meruňky3 – 3,6
třešně6 – 75
jahody5 – 65
maliny5 – 30
pomeranč5 – 42
banán10 – 17
hroznové víno6 – 43

Zde uvádíme i další běžně konzumované potraviny obsahující vitamin B9 – na 100g hmotnosti.

rýže16 – 29
pšeničné klíčky331 – 520
ovesné vločky60 – 87
žitný chléb16

Výčet potravin není kompletní. Obsah vitaminu se může lišit v závislosti na druhu ovoce, zeleniny i způsobu pěstování. Pokud si chcete být denním příjmem jistí, doporučujeme zvolit potravinový doplněk, který vám zaručí denní doporučený příjem.

Mohlo by vás zajímat

Koenzym Q10: Klíč k energii a vitalitě

Koenzym Q10: Klíč k energii a vitalitě

Koenzym Q10 si většina lidí spojuje s pleťovými krémy proti vráskám. Ve skutečnosti je ale pro tělo nepostradatelný!...

Jak se co nejrychleji zbavit chřipky? Oblíbené babské rady

Jak se co nejrychleji zbavit chřipky? Oblíbené babské rady

Chřipka. Nezvaný host, který dorazí vždy v tu nejméně vhodnou chvíli a snaží se navštívit všechny, které dlouho...

19. 2. 2025
Vápník, hořčík, zinek: Tři mušketýři ve službách vašeho zdraví

Vápník, hořčík, zinek: Tři mušketýři ve službách vašeho zdraví

Správná rovnováha minerálů je klíčem k optimálnímu zdraví. Vápník, hořčík a zinek patří mezi nejdůležitější minerály, které tělo...

Farmaceutická kvalita naše výrobky jsou špičkové
Používáme účinné látky v ověřených dávkách
Dárek k nákupu při nákupu nad 1 290 Kč
Doprava zdarma při nákupu nad 990 Kč